tiistai 25. kesäkuuta 2013

Sorsalammen linnut

– Tämä leipä on aika jauhoista, mies toteaa. – Siitä saa pölykeuhkon, jos sitä yrittää syödä.

– Vie se sorsille, nainen neuvoo. – Niille kelpaa.

Mies tekee neuvon mukaan, ottaa leipäpussin mukaansa ja polkee sorsalammelle. Lammen kaikki sorsat räpylöivät heti rantaan miestä vastaan. Mies heittää ensimmäisen palan, jostain kuuluu lokin huuto ja hetkessä ilma on täynnä valkeita lintuja, jotka liihottavat paikallaan ja tillittävät miestä.

Mies heittää toisen palasen. Lokin nokka napsahtaa ja leivänpala katoaa linnun sisuksiin. Sorsat alkavat kiivetä rannalle. Ne kaakattavat ja vaativat osuuttaan leivästä. Mies yrittää muutaman kerran heittää niille syötävää, mutta valkea kohiseva ja humiseva lokkipilvi aavistaa miehen jokaisen liikkeen ja nappaa jokaisen heitetyn palan. Lokkien siipien kärjet hipovat toisiaan, kun ne hakevat yhä parempaa asema­paikkaa yhä lähempänä miestä.

Mies kaivaa uuden leivänkannikan pussistaan ja murtaa siitä palan. Miehen käsivarrelle lehahtaa kyyhkynen, joka iskee nokkansa sormien välissä olevaan leipäpalaseen. Mies hätkähtää, mutta ajattelee, että käden päällä istuva lintu on oikeasti aika mukava, ja antaa sen nokkaista toisenkin kerran. Tai niiden. Käsivarrella istuu jo kolme pulua ja koko ajan tulee lisää. Kun ne eivät enää mahdu rinnakkain, ne istuvat toistensa selkään, kurkottelevat leivänpalaa ja räpistelevät siivillään. Lokit eivät ole väistyneet hetkeksikään.

Mies kaivaa lisää leipää. Hänellä on mukavaa ja paljon ystäviä. Hän syöttää kyyhkysiä kädestään, kaivelee toisella kädellä lisää palasia leipäpussista ja heittelee niitä lokeille. Sorsat ovat tulleet aivan miehen jalkojen viereen, mutta tämä ei huomaa sitä ennen kuin joku niistä nokkaisee häntä reiteen.

Pitää sorsienkin saada, mies ajattelee ja kyykistyy ylettyäkseen tarjoamaan leipää suoraan lintujen nokan eteen. Miehen käsivarsilla istuvat pulut alkavat tapella. Ne nokkivat toisiaan ja räväyttelevät siivillään kohti. Puluja alkaa laskeutua miehen hartioille ja päälaelle. Lokit tiivistävät saartoaan, niitä on miehen yläpuolellakin. Mies miettii, vieläkö hänen paitansa on puhdas.

Sorsat haluavat leipää enemmän ja nopeammin kuin mies pystyy niille tarjoilemaan. Sorsien takana on yksinäinen varpunen, jolle mies nakkaa palan. Varpusen vireessä päivystänyt naakka saa melkein napattua palasen, mutta varpunen on vikkelämpi. Mies heittää naakalle oman palan. Sorsa puristaa nokallaan miehen keskisormesta ja yrittää vääntää miehen kumoon.

Mies nousee seisomaan. Hän on edelleen lokkien ympäröimä, hartiat ja käsivarret täynnä puluja ja jalat tiiviin sorsaparven keskellä. Leipäkin alkaa loppua. Linnut ovat yhä nälkäisempiä. Mies antaa niille viimeisen leivänpalan ja lähtee karkuun. Hän ravistelee lintuja niskastaan ja juoksee pyörälleen.

Kotona hän sanoo tulleensa hakemaan lisää leipää, tyhjentää kassiinsa leipälaatikon, keksikaapin ja pakastimen ja palaa sorsa­lammelle. Lintuja ei näy missään. Rannassa makaa vanha huivi­pää­mummo jalat polvia myöten vedessä.

8 kommenttia:

 1. Haa, mikähän tuo huivipäämummo on oikein naisiaan...

  VastaaPoista
 2. Alkoi jo hiukan pelottaa, että syövätkö nuot linnut tuon miehen, piti ihan tarkistaa, että onko tämä ensimmäinen osa, kun tuonne jäi tuo mummokin lampeen makaamaan - vähäsen pelottava, mutta hyvä tarina.

  VastaaPoista
 3. jakoa seuraa varmaan, että saadaa tuo mummon jotenkin pelastettua vedestä.

  VastaaPoista
 4. Tulipa mieleeni eräs lintujensyöttöreissu vuosikymmenien takaa.
  Minä ja tyttäreni emme jääneet tuon vanhan mummon lailla paikalle seisoskelemaan, vaan paiskasimme leipäpussin kaaressa ilmaan ja juoksimme pakoon.

  VastaaPoista
 5. metsänväkikin on joskus ahnetta ja kateellista. tappelevat niikuin ihmisetkin. Vanhus jää väsyneenä katsomaan sivusta tyytyen siihen mitä on, vilvoittava vesi ja auringon säteet.

  VastaaPoista
 6. Tämä olikin kohtaus Hitchockin elokuvasta Linnut!

  VastaaPoista
 7. Kumpaan suuntaan oli huivipäämummelin pää? Ylös vaiko alas...?
  parempi pyy pivossa kuin 10 ...käsivarrella

  VastaaPoista