tiistai 29. lokakuuta 2013

Elefantti

– Päivää herrat ja rouva, sokeri­pala­kaulus­paitaan ja mustaan takkiin puettu nainen sanoo ja koettaa luovia toimi­talon edessä seisoskelevan väki­joukon läpi. – Olettekos huomanneet, että tukitte koko penteleen jalka­käytävän?

– Se on tarkoitus, rouva pastori, se on tarkoitus. Ei tästä nyt pidä kenenkään kulkeman, kun meillä on homma tässä kesken, parrakas mies sanoo. – Pastori ottaa tästä purkkaa ja käy piiriin.

Mies ojentaa purkka­pussia pastorille. Tämä ottaa yhden pienen palan sormiinsa.

– Ota vaan reilusti, mies sanoo. – Suu täyteen.

Pastori ottaa toisenkin palasen ja menee seisomaan rinkiin, josta hänelle tarjottiin paikkaa. Piiri on täynnä hymyileviä, ihmisiä. Jokaisen suu käy ja pureskelee jotain. Pastori pistää purkat suuhunsa ja ryhtyy jäystämään. Maistuu mansikalle.

– Miksi me tässä seistään? hän kysyy.

– Ennen me poltettiin tupakkia toimistossa. Se kiellettiin, ja me ruvettiin polttamaan kadulla. Silloin meillä oli tupakki­rinki.

– Niin?

– Sitten sekin kiellettiin ja me ruvettiin pureskelemaan purkkaa. Sekään ei ollut kaikkien mieleen ja nyt meidän pitää mennä ulos pureskelemaan.

– Purkka­rinki, pastori naurahtaa. – Hieno ajatus.

– Ei ei, parrakas mies korjaa. – Tämä on osallistavaa taidetta. Tosi modernia.

– Taidat panna omiasi.

– En suinkaan. Kohta näet, mies sanoo. Kaikki nyökkäävät ja nostavat peukalonsa pystyyn. – Tehdään kenguru.

Jokainen ringissä seissyt kumartuu ja asettaa puru­kuminsa tarkoin harkittuun kohtaan. Purkat muodostavat tyylitellyn kengurun ääri­viivat. Pastori saa laittaa oman purkkansa silmäksi. Kaikki vetäytyvät syrjään. Ohi­kulkijat kävelevät vasta­syntyneen kuvan ylitse, tallaavat puru­kumit katu­kivetykseen ja osallistuvat kuvan saattamiseen lopulliseen muotoonsa.

– Eilen tehtiin elefantti, parrakas sanoo. – Tuossa. Eikö olekin eri hieno?

10 kommenttia:

 1. Hi, eikö nykyään olekin kaikki taidetta!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, mikähän tulee huomenna? Pääasia että sätkät ovat sammuneet, vaikka mielestäni jokainen voi röökata ulkona niin paljon kuin lystää, syljeskelystä en vain opi tykkäämään.

  VastaaPoista
 3. Hienoa vaihtoehtoideointia epäterveiden harrastusten tilalle. Kannatan.

  VastaaPoista
 4. ja miten moni saa viedä kotiinsakin taidetta! Siinä taiteen osanen komeilee karvalankamatolla, jos nyt on päässyt kurakengillään sellaiselle asti. Nostin tässä yhtenä päivä tuoliani kokouksessa...voi jestas, kun käteni olivat täynnään osallistuvaa taidetta...yyyyäääääkäk

  VastaaPoista
 5. ...ja esim. Hesn pikkupöytien alla on tätä osallistuvaa taidetta. Jos haluaa siirtää pöytää lähemmäksi, se on parasta tehdä kyynärpäillä tai mieluiten paperilla.
  Kaikki hienot ideat tahtovat mennä vähän ylitse, olen itsekin huomannut ja sitten pitää vetää takaisin :-o
  Mutta älä sinä Peikko vedä tätä takaisin, jatka pois vaan, ei tuo sinua tarkoittanut, vaan noita taiteilijoita.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti tupakanpoltto ei ole taidetta;/

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä, herskähdytti mojovat naurut.

  VastaaPoista
 8. Elämme suurten muutosten aikaa, siinä meinaa mälliin tukehtua.
  Kahtoin just tänään kaupan kassa jonolla seisoessani, että sähköistä tupaakkaa oli myynnissä.
  Saavatkohan savustajat sitä sisällä sauhutella?:)

  VastaaPoista
 9. Joukossa tyhmyys tii.. Ei-ei-ei! - Penteleen hyvä esimerkki aktiivisessa ryhmässä vaikuttavista luovista prosesseista.

  VastaaPoista
 10. Vaikka kuinka pyöritin mälliä suussa ja vetelin sauhuja sähköisellä- ja tavallisella tupakilla, seisoin ringin keskellä- ja ulkopuolella, söin sokurinpaloja ja kaikkia, niin en keksinyt mitään viisasta. Onneksi heräsin ja sain kiskaista raikasta tuulta keuhkolohkoihin ja juoda sumppia ilman palastakaan sokeria. Niin se vaan menee! :D

  VastaaPoista