torstai 1. toukokuuta 2014

Aurinko paistoi ja lintuset lauloi

On juhannusilta ja Rainer on päättänyt juhlia sitä kunnolla. Hän on hankkinut mökille kolme koria olutta, kymmenkunta viinipulloa ja muutaman väkevän. Ei pitäisi juotavan loppua. Uolevikin tulisi käymään.

Miehet saunovat ja käristävät makkaraa kiuaskivillä. Menossa on jo toinen lenkki. Uolevi pisteli ensimmäisen jo ennen kuin Rainer ehti pukuhuoneesta lauteille. Uolevi puristaa löylykauhan vartta ja mättää vettä kiukaalle. Höyry viistää miesten punaisena hehkuvaa nahkaa ja kähertää ihokarvoja. Miehet istuvat lauteilla, ähkivät ja juovat olutta. Sitä kuluu tölkkikaupalla, Rainer heittää sitä kiukaallekin ja sanoo, että se antaa kivillä kypsyvälle makkaralle mukavan maltaisen aromin.

Miesten aivosolut ovat hälytystilassa. Kun viinaa virtaa niiden jalkoihin, ne lopettavat hommansa ja yrittävät selvitä kuivin jaloin. Väsyneimmät solut, jotka eivät ehdi pois viinan tieltä, hukkuvat ja kuolevat heti. Suurin osa istuutuu penkille ja nostaa jalkansa ylös aivojen lattialla lainehtivasta viinasta.

Miehet saunovat ja käyvät välillä järvessä uimassa. Uiminen piristää ja viilentää hehkuvaa nahkaa. On melkoisen kova saunamatsi tänään, onneksi kaljaa piisaa. Päässä alkaa huipata mukavasti. Viinalla ei olekaan pitkään aikaan ollut mitään vaikutusta, vaikka on tullut juotua melkein joka päivä. Nyt voi hyvin korkata yhden kirkkaan ja ottaa muutaman napanterin ennen seuraavia löylyjä.

Viinan pinta nousee miesten aivoissa. Hälyttimet antavat merkkejä kehon lämpötilan liiallisesta kohoamisesta. Aivosolut nostavat jalkojaan yhä korkeammalle, vain muutama velvollisuudentuntoinen yksilö kahlaa vyötäisiin ulottuvassa viinassa ja kääntelee säätimiä sen mukaan kuin miesten tahto tilaa toimintaa. Yhä useampi yrvähtää viinaan ja hukkuu kuoliaaksi.

Miehet istuvat saunan kuistilla vilvoittelemassa. Rainer nappaa näkäräisiä suoraan pullon suusta, Uolevi ähisee ja yrittää saada kaljatölkkiä auki. Kun se ei onnistu, hän ojentaa kättään ja saa Rainerilta näkäräispullon kouraansa. Rainer on sentään kunnon kaveri.

Aivosolut ovat kääntäneet kaikki turvamekanismit päälle. Miesten pitäisi oksentaa vatsansa tyhjäksi ja nukahtaa, mutta rutiini pitää miehet hereillä ja viina mahassa.

On sitä ennenkin ryypätty. Naapuristakin kuuluu juhlinnan ääniä, taitaa ukko taas piestä akkaansa. Se on kurja akka, ei antaisi ukon maistaa viinantippaa, sanoo että siitä tulee pahapäinen kännissä, mutta hyvä sen kanssa on ollut välillä ottaa muutama siivu, tai vaikka useampikin.

Aivoissa solut siirtävät toimintakykyä kävelystä ja muista toisarvoisista seikoista hengissä pysymiseen. Osa toiminnoista pysäytetään kokonaan.

Miesten kieli paksunee ja puhe solkkaa, he kaatuilevat ja röntyilevät pitkin pöpelikköä joka kerta, kun he käyvät keventämässä oloaan. Onneksi puuhun voi nojata päätään. Hyvät juhlat tänä juhannuksena. Ei ole eukkojakaan enää natkuttamassa.

Olut loppuu, eikä teräviäkään ole enää jäljellä. Miehet ryhtyvät juomaan viiniä, vaikka sillä piti houkutella juhannusheiloja tansseista. He kaatavat juomaa tuoppeihin ja kilistävät.

Miesten pääkopassa suurin osa aivosoluista on halvaantunut, ja toiminta perustuu selkäytimestä lähteviin reflekseihin. Käsi koukistuu ja nostaa viinituopin huulille, vaikka suu ei enää osaakaan juoda siitä.

Aamu koittaa miehille vasta seuraavana iltana. He heräävät saunan kuistilta. Rainer herää ensin, Uolevi makaa selällään suu auki ja hengittää katkonaisesti. Miehen sulkijalihas on löystynyt. Rainer kiroaa. Aina sama juttu. Hän potkaisee kaveriaan kylkeen ja komentaa tätä heräämään. On se kumma, kun mies ei osaa ryypätä ilman, että sontii alleen. Se saa kyllä itse siivota sotkunsa, kun kerran ei enää ole naisiakaan talossa.

Aivoissa solut riemuitsevat. Miehet saatiin pysymään hengissä, vaikka tappiot olivat suuria. Älystä ja muistista piti siirtää väkeä elintoimintoihin, samoin kävelystä. Ne jäivät vajaalle väelle, mutta vielä tässä pärjätään.

13 kommenttia:

 1. Mainio ja hyvin kirjoitettu teksti. "Hieno" juhannus totisesti.

  VastaaPoista
 2. Todenmukainen kertomus. Siksipä olen jo aikoja sitten ollut juhlimatta uuttavuotta, vappua ja juhannusta. Pahoja kokemuksia. Miehistä.

  VastaaPoista
 3. Voih, käy oikein sääliksi pieniä aivosoluparkoja... urheasti taistelevat pitääkseen toisen hengissä! Niin tosi tarina suomalaisesta juhlimisesta...

  VastaaPoista
 4. Valaiseva anatominen selonteko :)) Tuollaistahan se tiettyihin päiviin kohdistuva pakkojuhlinta on. Ei sovi minulle. Rääkkään soluparkojani silloin kun juhlittaa. Nyt vappunakin vain siivosin.
  Mainio kirjoitus.

  VastaaPoista
 5. Juu, ei houkuta, eikä koukuta tällainen örvellys.
  Järki pakenee kun himot, halut ja nautinnot pääsee niskan päälle.

  VastaaPoista
 6. Huh-huh, onneksi ei tarvitse enää juhlia eikä juoda viinaa..;)
  Hyvää juhannusta sulleki, Peikko!

  VastaaPoista
 7. Onneksi en ole suomalainen mies. Elimistö ei kestäisi tuollaista rääkkiä, ei juhannuksena, ei vappuna, ei koskaan.

  VastaaPoista
 8. kaikesta tykkään vaikka en ryyppää, kohtuullisesti vaan

  VastaaPoista
 9. Lujille joutuvat monen miehen aivosoluparat. Sääliksi käy. On se niin raakaa kiusata omia aivosolujaan.

  VastaaPoista
 10. voi ukko parkoja kun eivät tiedä aivosolujensa kuoltua kuinka paljon kivempaa on vaikka rakastella ja juhannuksena tanssia elämisen ilosta:))

  VastaaPoista
 11. Mitähän Härkyyl Puaroo olisi sanonut? Voi voi, välillä kuulemma se aivojen paikkakin saattanee muuttaa alemmaksi jne. Mutta elämähän on yhtä kiertokulkua!

  VastaaPoista
 12. Realistinen, tosi tarina, joka toistuu livenä varsinkin viikonloppuisin ja loma-aikoina. Laajempaa, syvempää perspektiiviä tapahtumiin tuovat nuo aivosolut. :)

  VastaaPoista