torstai 1. tammikuuta 2015

Resiinakyyti

Resiina kulkee kevyesti. Malla pumppaa sen puomia, tuuli ja ajo­viima tuivertavat tukkaa ja nostavat vettä naisen silmiin. Keväisten koivujen vihreys tuoksuu. Raiteet rallattavat resiinan rauta­pyörien alla.

Normi­vuoron Pendolino imee sähköä ajo­langasta ja porhaltaa kiskoilla niin että aika­taulut soivat. Mallaa harmittaa. Hän hidastaa Pendolinon perään ja käskee väistämään, pyytää rataa ja latua. Juna jatkaa normi­kiitoaan.

Malla harmistuu entisestään. Juna mokoma on olevinaan radan valtias. Ei luulisi olevan liikaa pyydetty, jos toinen haluaa ohitse. Itsepä pyysi.

Malla pumppaa puomia. Hammas­rattaat kirskuvat, voima siirtyy resiinan pyöriin ja kasvattaa kulku­pelin nopeutta. Resiina tönäisee Pendolinoa, tönäisee taas, ja vielä. Juna ei väistä. Malla kiristää hampaitaan pienellä jako­avaimella, oikaisee suunsa viivoittimella ja ajaa resiinan kiinni junan perään, pyyhkäisee vaaleita hiuksia silmiltään ja pumppaa. Resiina puskee Pendolinoa, junan vauhti kiihtyy ja ylittää turva­normit. Automatiikka jarruttaa, mutta Malla ei luovuta. Hän vatkaa puomia yhä nopeammin, yhä voimakkaammin. Pendolino jarruttaa niin, että sen kaikki pyörät iskevät tulta ja kipinöitä. Radan­varteen syttyy ruohikko­paloja.

Veturin­kuljettaja ilmestyy taka­ohjaamoon, avaa ikkunan ja kysyy, mitä pentelettä nainen puuhaa ja kieltää saman tien moista puuhaamasta.

– Latua, Malla sanoo. – Väistä!

– Junallako?

– Niin. Milläs sitten?

Kuski näyttää kieltään Mallalle, sulkee ikkunan ja katoaa näkyvistä. Malla tuhahtaa. Mokoma yhteis­työ­kyvytön hyypiö.

Resiinan vauhti vähenee. Välimatka Pendolinoon kasvaa. Seuraavassa kaarteessa Malla tempaisee resiinan rata­penkalle ja pumppaa Pendolinon ohitse sisä­kautta. Sepeli­murikoita sinkoilee junan kylkeen ja ikkunoihin.

Kun Malla palaa raiteelle Pendolinon eteen, veturin­kuljettaja soittaa pilliä ja pui nyrkkiä, irvistelee ja näyttää käsi­merkkejä. Malla pumppaa pois tiehensä, heilauttaa kesäisen kukka­mekkonsa helmaa ja pyllistää veturin­kuljettajalle niin, että punaiset pikku­housut vilahtavat.


On uusi peikkovuosi. Pöö.

13 kommenttia:

 1. Mallan pitää nyt ehdottomasti kehitellä resiinaa siihen suuntaan, ettei olisi junien aikatauluista riippuvainen.
  Resiinaan voisi ruuvata riippuliitimen. Ilmassa on tilaa, eikä siellä pilvien päällä tarvitse katsella junakonnarien kamalia käsimerkkejä.
  Toinenkin hyvä neuvo minulla olisi vielä Mallalle antaa:
  Resiinan rautapyöriin irroitettavat kummirenksupyörät! Kun junailija ei anna latua, niin ei kun vauhdissa vaan pyöriin pehmusteet ja ensimmäisellä ylikäytävällä kääntää resiinan nokka tien suuntaan.
  Eikä kahta ilman kolmatta: Veneen potkurimoottori olisi hyvä resiinan persauksisissa valmiiksi ruuvattuna. Silloinpa siltojen kohdilta voisi plumpsahtaa veteen ja junan ohi lipuessaan Malla saisi puhaltaa pilliin. Pillihän resiinoissa on varmasti jo luontaisestikin heti valmiina.

  VastaaPoista
 2. Peikolle Pöö uudeksi vuodeksi!
  Hyvin näyttää lähteneen käyntiin Peikollakin, ei yksi Mallalla.
  Hauska kesäinen tuulahdus. Hyräilijä on pikkupoikana sammutellut noita ruohikkopaloja junan jälkeen, he kun asuivat kaarteessa, jossa pyörät iskivät kipinää ilman Mallan työntämistäkin. Tai mistä minä tiedän, vaikka Malla olisi silloin jo ollut asialla.
  Huikeaa, että joku pistää pendolinolle kampoihin ja vielä nainen! Kiitos Peikko ♥

  VastaaPoista
 3. Pöö vain täältäkin.
  Malla kyykytti Pendolinoa oikein kunnolla.

  VastaaPoista
 4. En minä ole ikinä uskonutkaan, että Pendolinot olisivat kaikkein nopeimpia.

  VastaaPoista
 5. Pööpötipöö! Hyvin menee, mutta menköön!

  VastaaPoista
 6. Ihana tarina, kiitos Peiko...;)
  PÖÖ-pöö!!!

  VastaaPoista
 7. Resiinasta keskusteltiin eräässä porukassa joulun aikaan täälläkin.
  Olisi mielenkiintoista tietää miten ja mistä Malla resinan valitsi kulkuneuvokseen.
  Niitähän on ollut joka lähtöön: https://www.google.fi/search?q=resiina&biw=1366&bih=619&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=A1qoVPT4I4arU9CAg6AL&ved=0CDQQsAQ

  VastaaPoista
 8. Vanhat vehkeet ovat joskus paljon parempia kuin uutukaiset, niistä voi löytyä yllättävä tehokkuutta.

  VastaaPoista
 9. Tarinassa oli ytyä! Tuommoisia hitaita Pendolinoja matelee pitkin rataa, eikä edes pysähdy paljon missään. Toista se oli ennen lättähattujen aikaan!

  VastaaPoista
 10. Ihana Malla, jotenkin tutun oloinen.. Huikeaa Uutta Vuotta kertojalle, toivon lisää samankaltaisia resiinatyttöjä:)

  VastaaPoista
 11. Reippaa sorttine naisihmine toi Malla :)

  VastaaPoista
 12. Ahaa, Peikko alkaa vuoden liiottelemalla !

  VastaaPoista