lauantai 26. tammikuuta 2013

No onkos tullut?

Mies istuutuu lumiselle puistonpenkille. On tammikuun kylmä, mutta hän on päättänyt, ettei enää odota kesää. Se on aina niin toivottoman kaukana ja talvi on aina niin toivottoman pitkä. Jospa säiden haltijat antaisivat talven käydä kesästä. Voihan sitä yrittää, hän miettii. Kaikki muut konstit on jo kokeiltu ilman, että mikään olisi mitenkään vaikuttanut mihinkään.

Ohikulkijat vilkaisevat miestä ensin pikaisesti, mutta kääntävät sitten päänsä uudelleen tätä kohden. Jotkut jäävät seisomaan ja katsoa tillittämään hihaton paita päällä ja shortsit jalassa istuvaa miestä. Mies ottaa eväitä muovikassistaan, sihauttaa olutpullon auki ja alkaa purkaa lenkkimakkarapakettia.

– Oletko lyönyt vetoa? joku ohikulkijoista kysyy pysähtymättä ja naureskelee mennessään.

Mies ei vastaa, vaan haukkaa makkarastaan. Makkara on vähän jäässä, eikä miehen hammas oikein pysty siihen, joten hän kaluaa sitä kulmahampaillaan kuin koira luuta. Olutkaan ei lämmitä ja miehen paljaat pohkeet ja sandaaleista pilkistävät varpaat alkavat sinertyä.

Kun miestä jo melkein itkettää sään armottomuus, hänen vierelleen penkille laskeutuu korea lintu. Siivekäs on varsin suurikokoinen. Se muistuttaa kotkaa ja riikinkukkoa, mutta näyttää papukaijalta. Mies kääntää päätään ja tarkastelee lintua. Lintu aukoo nokkaansa. Sen suusta leviää höyrypilviä pakkaseen.

– Otatko makkaraa? mies kysyy ja tarjoaa jäistä lenkin pätkää linnulle.

Lintu kouristaa siipisulkiaan ja tarttuu makkaraan. Mies ottaa kassistaan olutta, avaa pullon ja tarjoaa sitäkin linnulle. Lintu huolii ja nyökkää kiitokseksi.

Siinä istuvat molemmat. Kylmissään talvessa. Keksimättä mitään mies miettii, mistä lintujen kanssa voi jutella.

– Aika kylmä, lintu toteaa ja helpottaa miehen sosiaalisia paineita. – Taitaa olla pakkasta.

– Ainakin tämä on vähän jäässä, mies toteaa ja nostaa makkaranpätkäänsä.

Linnun silmät ovat syvän keltaiset, kun sen katso miehen ajatuksiin. Sitten se nostaa omaa lenkinpätkäänsä, kolauttaa sitä miehen makkaraa vasten ja sanoo:

– Kippis.

Mies hymyilee. Lintu onkin hauska veikko ja ymmärtää asiat hienolla tavalla. Se vaikuttaa jopa varsin älykkäältä, paitsi että sen pukeutumista ei voi kyllä oikein kehua, kannattaisi pukeutua korppityyliin tuolla varrella, hän miettii. Mies hörppää olutta ja aikoo juuri kertoa ajatuksensa linnulle, kun penkille istuu pelkkään resuiseen lannevaatteeseen pukeutunut harvahampainen vanha mies.

Vanhus tarttuu lintua kurkusta ja vääntää siltä niskat nurin. Sitten hän nakkaa raadon olkansa yli puskien alle ja kääntyy katsomaan miestä.

– Moro, hän sanoo.

Mies nousee ja potkaisee vanhusta polveen. Sitten hän heittää tätä jäisellä makkaralla, kääntyy ja lähtee kotiinsa. Vanhus nilkuttaa miehen perään, mutta ei saa tätä kiinni. Tarvitaan satoja ja tuhansia askeleita, ennen kuin mies pääsee kotiovelleen ja sen taakse turvaan. Vanhus on seurannut miestä koko matkan ja jää nojaamaan kaksin käsin ovilasiin. Mies rynkyttää kuumissaan hissin nappia.

– Minä odotan, vanhus huutaa oven lävitse.

11 kommenttia:

 1. Ja juuri kun kaikki alkoi sujua, piti vanhan kehnon superegon kömpiä puskista pilaamaan kaikki. Niin se aina menee..!

  VastaaPoista
 2. Ajatus kesästä saa mielen tekemään hurjia temppuja. Oma mielikuvitukseni oli kyllä nauruun tikahtua, kun näkymä jäämakkaralla kippistelevästä miehestä ja papukaijasta hyisellä puistonpenkillä pelmahti eteeni... :))

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun jätti noutajan vielä ulos odottamaan. Siinä on vain se huono puoli, että siellä se odottaa, vaikka kauppaan lähtisi. Ei olisi kannattanut leikkiä kesää liian vähillä vaatteilla, kuolemantaudin siitä saa...

  VastaaPoista
 4. Piti nyt sitte väänää siltä linnulta niskat :( Raukka!

  VastaaPoista
 5. Huh ko tuli vilu. Tarttee varmaa keittää kaffetta.

  VastaaPoista
 6. Hrrrrrrr, lukiessa jo paleltaa, höyhenet nousee pörhölleen.

  Kuinkkahan mont oluita siin on kumoiltu...;)

  VastaaPoista
 7. Kaikenmaailman kesän pilaajia sitä ihmisellä onkin, vilu ja nälkä ei riitä, pitää olla vielä janokin ja kun löytää korean linnun, tulee joku typerä ukko ja tekee tyhjäksi kaiken. Pitänee keittää tosiaan kahvit ja jätetään se ukko ulos paleltumaan:)

  VastaaPoista
 8. lintutarina on kiva, siitä ukosta en tykännyt, ilkimys joutaisi vähintään tyrmään. tästä tarinast muistui myös mieleeni par tapausta jolloin koin ( tunsin) että lintu jutteli juuri minulle. Ensimmäinen oli äidin hautajaisissa, pieni harmaa lintu visersi aivan lähellä ja katsoi minuun. minä jo ajattelin että tuoko se äidiltä terveisiä, että kaikki on hyvin. niin kai se oli.. Toinen lintu puhui minulle kun olin elämäni synkimpänä päivänä hyvin suruissani, kun mieheni oli juuri kuollut. vein roskia phan laatikkoon ja yht äkkiä siihen lehahti satakieli ja lauloi niin kauniisti että pysähdyin siihen paikkaan ja osa surua katosi, lintu kertoi elämän jatkumisesta ja siitä kaikesta mistä sain olla kiitollinen. Muistan nämä linnut aina jos on kovin harmaa aika. Kiitos tarinasta Peikko.. Suo anteeksi että tarinasi synnyttää aina mielessäni uuden tarinan.. Sinulle..

  VastaaPoista
 9. Siinä sen näkee, ettei kannata leikkiä kesää talvella.
  Sitä ei kestä niskat, eikä polvet.

  VastaaPoista