sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Älyvaatetutkimus

Nuori mies kulkee tutkimus­laitoksen käytävällä, lukee ovi­kylttejä puoliääneen ja pysähtyy viimein erään oven taakse. Hän koputtaa ja menee sisään. Huoneessa on kesäisesti pukeutunut nuori nainen.

– Moro, mies tervehtii. – Täällä pitäisi olla joku proffa, joka hakee koe­henkilöitä.

– Tervetuloa, nainen sanoo ja esittelee itsensä professori Mesikoksi.

Mies hämmentyy, nainen ei vastaa hänen mieli­kuvaansa akatee­misesta tutkijasta. Professorienhan pitäisi olla vanhoja kyhäriä äijiä, eikä tuollaisia upeita ilmestyksiä, hän miettii ja tuijottaa naista.

– Ja kyllä, professori Mesikko jatkaa, – haen koe­henkilöä. Olet ilmeisesti lukenut äly­vaate­tutkimusta käsittelevän tutkimus­suunnitel­mamme ja tiedät, mistä tässä on kysymys?

– Kyllä minä sitä silmäilin, mies sanoo irrottamatta silmiään naisen kaula-aukosta.

– Sitten nimi alle tähän vastuu­vapaus­paperiin, niin aloitetaan saman tien.

Mies kirjoittaa, eikä näe vieläkään mitään muuta kuin naisen, joka kätkee alle­kirjoitetun paperin kassa­kaappiin. Sitten nainen käskee miehen riisuuntua. Mies tottelee ja heittää vaatteet yltään. Hänen kiinnostuksensa professoria kohtaan on selvästi havaittavissa.

– Olisi tuolla ollut puku­koppikin, nainen naurahtaa. – Mutta hyvä näin. Otatko punaisen vai sinisen?

– Mitä eroa niillä on?

– Punainen on housut ja sininen paita, professori sanoo ja katsahtaa miestä. Sitten hän hymyilee, sanoo olevansa Helena ja toteaa, että ehkä mies tarvitsee ensimmäiseksi punaisen.

– Rainer, mies sanoo, huomaa nolostua ja yrittää peitellä itseään.

Professori antaa Rainerille punaisen pillerin ja lasin vettä. Rainer nakkaa tabletin kitaansa, nielaisee ja hörppää vettä päälle. Tämä edistyy mukavasti, hän ajattelee eikä enää ujostele itseään, Helena on niin mukava nimikin.

– Miten se toimii? hän kysyy.

– Tabletissa on geeni­teknologista nano­robotiikkaa, joka alkaa muokata ihosi pinta­solukkoa ja karva­tuppia. Iho­karvasi rupeavat kasvamaan ja kutoutuvat vaatteeksi. Se ei edes vie kauaa aikaa.

Rainerin iho kihelmöi ja hän vilkaisee jalkoihinsa. Niitä peittää juhlavat mustien prässi­housujen lahkeet, eikä hänen lanteistaankaan ole enää juuri mitään näkyvissä.

– Mielenkiintoista, mies toteaa. – Entäs se paita?

Helena ojentaa Rainerille sinisen pillerin, ja tuota pikaa Rainerin yllä on valkea smokki­paita.

– Nämä tuntuvat hyviltä, Rainer ihastelee ja sivelee uusia vaatteitaan. – Mutta missäs se äly on? Eikös näiden pitänyt olla äly­vaatteita?

– Ihosi reagoi nyt ympäristön lämpö­tilaan eri tavalla kuin aiemmin. Jos tulee kylmä, niin hiki­rauhasistasi tursuaa poly­uretaania muistuttavaa lämpö­eristettä. Samalla vaatteesi paksuuntuvat ja niistä tulee tuulen­pitäviä.

– Aika kätevää, Rainer tunnustaa. – Entäs kun haluan mennä suihkuun?

– Menet vaan vaatteet päällä, ne on hyvä pestä siinä samalla. Suihkussa voi pestä sen uretaani­eristeenkin pois, ettei tarvitse olla sisällä ulko­vaatteet päällä. Sitä paitsi me emme ole saaneet eristeestä hien­hajua pois tai edes vähennettyä. Se haisee niin kuin hiki nyt haisee. Kyllä sinä tiedät.

Rainer tuijottaa Helenaa. Professori hymyilee rohkaisevasti ja rapsaisee pöly­hiukkasen miehen olkapäältä. Rainer sanoo, että homma saa sitten hänen puolestaan jäädä, ja yrittää riisua paitaansa. Paita ei kuitenkaan irtoa.

– Miten nämä riisutaan? hän perää.

– Ei niitä riisuta.

– Eikö?

– Ei.

– Joudunko minä pitämään näitä lopun ikääni?

– Mahdollisesti, jollemme keksi siihen ratkaisua. Siksihän sinä rupesit koekaniiniksi.

– Mitäs jos pitää mennä vessaan?

Professori kääntyy, ottaa kaapista hiusten­leikkuu­koneen keritsimet ja ojentaa sen ne Rainerille.

– Käytä tätä noita, hän sanoo. – Minäkin joudun ajelemaan itseni monta kertaa päivässä.

14 kommenttia:

 1. Tää jättää nyt kyllä moiset pillerit ottamati. Tyydyn vanhoihin vermeisiin jotka saa riisuttua. Sitäpaitsi välillä on mahdottoman mukavaa olla ilman .. sitä vaihtoehtoahan ei ne pillerit lupaa.

  VastaaPoista
 2. Kovin raakile tuntuu vielä älyvaate olevan.

  Vaikuttaa että parturoiduista kuosista saa uusiokäyttöön myös matskua. En tiedä mihin, peikko varmaan keksii.;)

  Geenien kanssa ei kannatteisi kovin ajattelemattomasti leikitellä...

  VastaaPoista
 3. Hi, olipas siinä kiva tarina tas peikolta.
  Mutten kyllä koskaan suostuisi ottamaan kummankaan väristä pilleriä, sehän olisi ihan kauheeta, jos ei voisi vaatteitaan koskaan riisua pois! Hö!

  VastaaPoista
 4. Kaikkea ne nykyään keksiikin.

  VastaaPoista
 5. Iiiiik!... Toivottavasti mikään ei mene pieleen tuossa kokeessa...! Ettei koehenkilö vaan lopulta muuttuisi joksikin monsteriksi... Hui!!!

  VastaaPoista
 6. Kaikkeen sitä ihminen joutuu..:))
  Nuo pienet tekstit olisi hyvä aina lukea!

  VastaaPoista
 7. Olin kerran lääkärissä ja se sanoi riisuuduttuani, että vähempikin riisuminen olisi riittänyt...mä olin niin tohkeissani ja ku puhua klupuutin, niin en havaannu ottaneeni itseäni ihan alusvaatteisilleni saakka...paidan poisotto olisi riittänyt. Toki voihan keuhkoputkea kuulostella vaikka...nilkoistakin. Nih. Tässä kävi vähän niin. Äly tulisi sitten kait löytyä itseltä

  VastaaPoista
 8. Pyykkikoneen käyttö ainakin vähenisi, sähköä säästyisi. Taitaa olla eteenpäin kehiteltävä keksintö!

  VastaaPoista
 9. Vielä muutama rohkea Rainer tutkimukseen lisää, niin älyvaate rupeaisi aikaa myöten täyttämään älyvaatteen vaatimustason.
  Ehkä se pitäisi voida riisua ja pukea tarpeen mukaisesti.

  VastaaPoista
 10. Toi....moon varmaa vanhanaikane, mut kyl mää viä tahron pittää tämmösii tavallisii vaattit, jokka pestää eriksee ja saan laskettuu housut nilkkoihi ko meen asioilleni...

  VastaaPoista
 11. Olin juuri matkoilla maassa, jossa ei olisi tarvittu vaatteita ollenkaan, mutta älytöntä olisi tietenkin ollut ilmankaan olla.
  Täällä rakkaassa kotimaassa pitäisi nielaista muutamat älyvaatetabletit, että tarkenis.(Hytinää ja hampaiden kalinaa.)
  Minä en kyllä yleensäkkään tykkää tabletteja niellä, joten luulen, etten alkaisi koekaniksi siitäkään syystä.
  Sitäpaitsi minä tahdon VAIHDELLA vaatteitä, joten antaa nyt olla, kunnes tutkimusmetodit hieman vielä tuosta etenevät ja petraantuvat.
  Ties, vaikka saa liemenä nauttia tabletit...

  VastaaPoista
 12. Peikko vaihtoi hiustenleikkuukoneen keritsimiin, koska Rainer ei pitänyt koneen hurinasta. Sitä paitsi keritsimet ovat muutenkin tuohon tarkoitukseen hiustenleikkuukonetta parempi valinta.

  VastaaPoista
 13. Niitten keritsimien kanssa hosuessaan pitää Rainerin sitten viimeistään käyttää älyään..

  VastaaPoista
 14. Mitä minä oikein kirjoitin, kun Isopeikko on käyttänyt keritsimiä kommenttiini. Olen ihan varma, että kirjoitin vaikka mitä :-o

  VastaaPoista