maanantai 26. elokuuta 2013

Taiteilija

Taiteilija pystyttää maalaustelineensä rantahietikolle ja ryhtyy maalaamaan auringonlaskua. Kuvaan tulee siniturkoosi meri, vihreä väläys, punaväikkeinen sininen taivas ja keltaisena hehkuva aurinko, joka on juuri vajoamaisillaan mereen. Taivaanrannalle katsottaessa näkee muutamia valkosiipisiä vesilintuja varjokuvana taivasta vasten.

Aallot huuhtovat taiteilijan varpaita. Aurinko solahtaa mereen, ja kuvaan ilmestyy loiskahduksesta kertova vesipatsas. Aurinko kierähtää taulun alaosan rakosesta rantahiekkaan ja huuhtoutuu ensimmäisen aallon mukana Ahdin valtakuntaan.

Ahti suuttuu ja nakkaa auringon takaisin rannalle. Taiteilija yrittää saada valopallon kiinni. Aurinko on kuitenkin innostunut vapaudestaan ja pomppii kiveltä kivelle ja kalliolta kalliolle, kunnes se solahtaa rantakallion sisälle.

Taiteilija huolestuu. Hän ottaa keskeneräisen kuvansa, laittaa sen nojaamaan rantakoivua vasten ja lataa maalaustelineensä uudella valkealla taulupohjalla. Hän ottaa telineen mukaansa ja asettaa sen nojaamaan sitä kalliota vasten, jonne aurinko katosi. Sen jälkeen hän työntää päänsä kallioon.

Aurinko paistaa kalliossa. Taiteilija ei ole koskaan nähnyt mitään siihen verrattavaa. Hän ponnistaa kaikki taiteelliset kykynsä ja jäljentää pää kalliossa sen sisäistä todellisuutta kankaalleen. Muistinvaraisesti hän ottaa maalia palettiveitseensä ja levittää sitä kankaalle, hän sekoittaa värejä ja pelkää, ettei pysty jäljentämään kallion sisällä näkyviä kuvia kankaalleen.

Eikä pystykään, mutta silti kuva alkaa puhua ja kertoa tarinaa. Taiteilija kuulee taulunsa ja vetää päänsä kalliosta. Kuva on aivan muuta kuin hän ajatteli, kiehtovan erilainen värien vastahehku. Taiteilija on pettynyt itseensä. Hän jättää kuvan siihen ja hakee aiemmin maalaamansa, koivuun nojaavan kuvan. Siinä on nyt mereen laskeva kuu. Juuri kun se on plumpsahtamaisillaan mereen, taiteilija ojentaa kätensä, nappaa taulun pohjasta putoavan kuun ja tallettaa sen taskuunsa.

13 kommenttia:

 1. Huh onneksi toi on peikon juttuja! Ois aika hurjaa, jos aurinko karkais johonkin kivenkoloon.

  VastaaPoista
 2. Taiteilijat ovat juuri tuollaisia, eivät hyväksy sitä, että maalaus alkaa kertoa omaa tarinaa, vaikka se tarina olisi parempi kuin taiteilijan haluama tarina.
  Minusta taulu pitäisi päästää heti vapaaksi, kun sivellin on siihen koskenut viimeisen kerran, vain silloin maalauksesta tulee oikea maalaus, kun se elää, vaikka taiteilija kuolisi.

  Minäkin olen usein kurkkinut kivien ja kallion sisään. Se on upeaa. Siksi asunkin kallion päällä ja olen kerännyt talon ympärille paljon kiviä. Aurinkoa en ole saanut vielä kiinni, mutta kyllä siinäkin vielä onnistun.

  Kiitos tarinasta, se miellytti minua kovasti :-)

  VastaaPoista
 3. Ai, siksikö en nähnytkään kuuta eilen illalla, kun se kököttää taiteilijan taskussa.

  VastaaPoista
 4. Siinä on kyllä taiteilija isolla T-kirjaimella :)

  VastaaPoista
 5. Tämä tarina oli tarina silmille!

  VastaaPoista
 6. Luonto on vallaton taiteilija! Huiskis!

  VastaaPoista
 7. Voiha Peikko, siula nuita juttuja riittää;))

  ☺ ☻ ☺

  VastaaPoista
 8. Taulut ja tarina tekevat aivan niin kuin itse haluavat.

  VastaaPoista
 9. Sutjakkaita mielenkuvia, juonen käänteitä.

  Kiehtovaan hetkeen pitäisi osata tarttua, eikä päästää käsistään.
  Tuttu ja turvallinen tapa tehdä, voi kahlehtia taiteen tekemisessäkin.

  VastaaPoista
 10. Tärkeinpiä asioita ei aina näe silmillä.

  VastaaPoista
 11. Todellisuus on aina tarua ihmeellisempää ja sauvasolut maalauksia tarkempia. Onneksi saa aina siepattua kuitenkin ehkä jotakin takataskuunsa:)

  VastaaPoista
 12. Todellisuus on aina tarua ihmeellisempää ja sauvasolut maalauksia tarkempia. Onneksi saa aina siepattua kuitenkin ehkä jotakin takataskuunsa:)

  VastaaPoista
 13. Ei kannata iskeä päätään kallioon, siinä näkee jos jonkinlaisia valoilmiöitä, salamia ja tähtiä etc. Eilen illalla ISO oranssi aurinko laski yllättäen edessäni, ja kun sain kameran kaivettua laukusta se oli jo hävinnyt. Harmitti kuten taiteiljaa.

  VastaaPoista