perjantai 8. marraskuuta 2013

Maksan luonnossa

Mies istuu taksin ratin takana ja odottaa asiakkaita. Ilta on ollut pitkä. Ilta­päivä­lehdet on luettu jo kahdesti, sana­ristikot täytetty ja sudokut ratkottu.

Nuori pitkän­huiskea nainen koputtaa taksin kattoon ja raottaa kuskin ovea.

– Terve, ootko vapaa?

Mitä hittoa se nyt enää tuohon pöllähti. Olisi vaan pysynyt poissa, niin olisi kohta päässyt saunan lämmitykseen. Se haluaa kuitenkin lähteä jonnekin tolkun ääreen ja ajaa vielä ratevan kautta.

Nainen avaa oven ja kapuaa taka­penkille. Hän istuu keski­paikalle ja nojaa käsi­vartensa etu­penkkien selkä­nojiin.

– Tolkun ääreen, kiitos. Ajetaan ratevan kautta.

Arvasinhan. Tämä on just mun tuuria. Ensin pitää seistä koko vuoro tyhjän panttina ja sitten kyytiin änkeää joku itteään täynnä oleva pimu, joka luulee, että koko maailma on vaan sitä varten. Se vissisti vielä hölöt­tääkin koko matkan. Mutta ajetaan nyt ja annetaan hölöttää. Ajetaan oikein mutkan kautta. Joutaahan tässä, hitto soikoon.

Kuski pistää mittarin päälle. Nainen pajattaa ja analysoi työtään, pomoaan, sukulaisiaan, nais- ja mies­ystäviään ja näiden kaikkien eri puolia.

Perillä matka päättyy ja kuski pysäyttää taksin. Hän sulkee taksa­mittarin ja ilmoittaa summan.

– Ei ole rahaa. Maksan luonnossa. Lähde mukaan.

Tämäkin vielä, hitto. Hukka­kuitilla mennään. Mutta joutaahan tässä. Vuoro on lopussa, eikä enää ole kiire mihinkään. Auto voi hyvin seistä pihalla aamuun saakka. On sitä kerätty näitä maksuja ennenkin.

Kuski siirtää auton parkkiin ja seuraa naista. He kiipeävät portaita kolmanteen kerrokseen ja pysähtyvät ovelle, jonka posti­luukkuun on nimen paikalle liimattu ketun kasvot. Nainen avaa oven ja käy sisään. Kuski seuraa.

– Odota vähän. Voit riisua paitasi jo valmiiksi.

Riisutaan nyt sitten, jos sitä sellainen viehättää. Hyvän näköinen mimmi, saa nähdä millaisesta lompsasta se maksua tarjoaa.

Nainen palaa, ottaa kuskin riisuman paidan ja tarttuu tätä housun­kauluksesta. Hän vetää miehen olo­huoneeseen ja tönäisee sohvalle istumaan.

– Saat katsella.

Hullu akka. Mitä hittoa se meinaa? Ja meinaako se sitä nyt tuossa? Verhotkin on auki ja valot päällä. Mutta sama se mulle, antaa mennä vaan.

Nainen taittelee seinää vasten nojanneen silitys­laudan auki, asettelee miehen paidan laudalle ja ryhtyy silittämään. Kuuma rauta suihkii ja paita siliää.

– Siinä, ole hyvä.

Silitetty paita! Hitto! Siitä on aikaa. Ei se ollutkaan hullu, vaan tiesi justiinsa, mitä mies on vailla. Tuollainen kisu ja silittää paitoja. Hitto! Mä voisin jäädä tänne.

Ovi kolahtaa kiinni, ja kuski laskeutuu portaita öiselle pihalle. Hän käynnistää autonsa, ajelee hiljakseen kotiin­päin. Koko matkan hän hypistelee vasta­silitettyä paitaansa ja hymyilee niin, että poski­lihaksiin sattuu.

12 kommenttia:

 1. Asiat menivätkin niin kuin asioiden aina pitääkin mennä. Ammattitaitoinen, hieno taksinkuljettaja. Kyllä olisi pitänyt silittää enemmän sen vaatteia. Koppalakkikin tärkätä. Vai, onko kuljettajilla enää koppalakkeja? Siitä on niin kauan, kun taksilla olen ajellut. Silloinkin setelillä maksellut.

  VastaaPoista
 2. Onkohan tuo vaikeaa. Johdatella toisen ajatuksia vääjäämättä haluamaansa suuntaan. Ja sitten yllättäen kampata jalat alta: ähä-kutti, astuit pas... harhaan, oli ihan muusta kysymys.Et kai ole pikkuisen ilkikurinen, Peikko!?

  VastaaPoista
 3. Enpä taida uskoa, kukaan nuori nainen enää silitä miehen paitaa... Viime matkalla taksikuskikin oli nainen.

  VastaaPoista
 4. Sai kuski hyvää palvelua, kyllä kelpas lähteä silitetyllä paidalla kotiinsa.
  Mutta mitähän se kuski "oikeesti" odotti tältä naiselta?? hi!

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa! Minäkin kerran sain erään isäntämiehen naaman loksahtamaan. Se kävi näin. Hän tarjosi mehiläisille paikkaa pellon reunalta ja minä sanoin, että ruukaan maiksaa vuokran luonnossa. Hänen ilmeensä nähtyäni lisäsin, että hunajoina!

  VastaaPoista
 6. Yllätys on tarinan paras veto!

  VastaaPoista
 7. Mieletäntä. Silittääkö joku vielä paitojakin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle isopeikko

  VastaaPoista
 8. Noinkohan sitä 'luonnossa' toimitaan...:)

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava tarina! Sitäpaitsi onnellinen loppu!

  VastaaPoista
 10. Voihan pieksut, kun odotin että oravannahka olisi maksuvälineenä.;)
  Hianoa että kuskin fantasija totteutui.....

  VastaaPoista
 11. Voi vaan käydä niinkin, että vaikka tarjoutuu silittämään paidan, niin toinen kieltäytyy.. :)

  VastaaPoista