tiistai 21. tammikuuta 2014

Katuliidut

– Äitiäiti! Katso! Siniliina kiljuu ihastuksissaan. Hän on saanut mummoltaan isoja katu­liituja ja värittää pyörä­tielle sateen­kaarta.

– Hieno, äiti sanoo ja tarkastaa sähkö­postit äly­puhelimellaan. – Piirräpäs vielä jotain.

Pyörätie on niiltä kohdin jo varsin täynnä, eikä siihen sovi enää mitään, joten Siniliina siirtyy sinne, missä ikivanhat kuuset ovat sattuman oikusta jääneet kaatamatta ja seisovat nyt pyörä­tien reunassa. Tytön äiti kävelee hiljaa lapsensa perässä ja päivittää naama­kirjaan: ulko­leikkejä lapsen kanssa – elämä on ihanaa.

Siniliina kyykistyy. Hän ottaa pahvisesta rasiasta keltaisen liidun ja piirtää katuun hymyilevän auringon. Äiti istuu kivelle, joka on kaikista suurimman kuusen alle. Mukavaa, hän miettii. Kun lapsi puuhailee omiaan, niin ehtii silmäillä illalla katsomatta jääneen tv-ohjelman. Siniliina piirtää kissaa oranssilla liidulla.

– Äitiäiti! Tule katsomaan millainen kissa tuli.

– Tulen kohta. Ihan kohta. Piirrä vielä vaikka talo sille kissalle.

Siniliinan äiti muistaa unohtaneensa kertoa ystävättärelleen, kenet hän tapasi kaupungilla, ja ryhtyy kirjoittamaan tekstiviestiä. Siniliina piirtää maahan turkoosin väristä ovea.

Kun ovi on valmis, äidin puhelin pirahtaa ja hän uppoutuu keskusteluun. Siniliina käy nyhtämässä häntä paidan helmasta, tuloksetta. Lapsi palaa pyörätielle ja piirtää kissalle hatun.

Maahan piirretty ovi aukeaa ja sieltä kurkistaa peikko, joka siristelee silmiään keltaisen liitu­auringon loisteessa. Siniliina kiljahtaa. Hän säikähtää ensin, mutta jää sitten katselemaan peikkoa.

Peikko nousee vyötäröä myöten ovesta, ojentaa kouransa ja nappaa kissan syliinsä. Kissa mouruaa. Siniliina haluaa saada kissan itselleen. Peikko ei anna, vaan kääntää selkänsä ja ryhtyy laskeutumaan takaisin. Ovi on jo melkein sulkeutunut, kun Siniliina tarttuu sen kahvaan ja kiskoo uksen auki. Oven takana on portaat.

Tyttö laskeutuu pimeään, mutta muistaa piirtämänsä auringon ja ottaa sen mukaansa. Ovi sulkeutuu. Sadekuuro lankeaa maahan ja pesee oven pois. Siniliinan äiti hakeutuu kuusen oksien alle suojaan ja kertoo puhelimeen olevansa huolestunut Siniliinan liian vilkkaasta mieli­kuvituksesta.

12 kommenttia:

 1. Siniliinan äiti taitaa pian saada aivan erityisen hyviä aiheita naamakirjapäivityksiinsä :).

  VastaaPoista
 2. Hui kamala, tämä on pahasti tätä päivää.

  VastaaPoista
 3. Siniliina :) Vilkas mielikuvistus ei ole pahasta, valitettavasti se häviää. Vanhemalla iällä se palaa taas muistinmenetyksen mukana. Facebook on kuin japanilaisten kamerat, otetaan matkalla kuvia, että voidaan kotona katsoa, missä ollaan käyty. Olen langennut siihen :(

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Siniliina tviittaa sitte äidille sietä kolosta :)

  VastaaPoista
 6. Opettavainen, surullinenkin tarina, mutta myös iloisia värejä, aurinkoa ja luovuutta.
  Kenties Siniliinasta tulee isona taiteilija tai kirjailija.

  VastaaPoista
 7. Saakohan tämä tarinainen jatkoa, onneksi Siniliina otti auringon matkaansa mukaan... Toisaalta tarina pysähdytti miettimään niitä ihmisiä, joilla ei ole koskaan aikaa elää juuri nyt, tässä hetkessä ja se on surullista, miten paljon he hukkaavatkaan elämästään...siellä "somessa" ym.

  VastaaPoista
 8. tuli ihan tippa silmään tommosia naamakirjaäitejä pitäs tukistaa nii jotta karvat pöllyäis-- ihana Siniliina olisi toivonut äidin läsnäoloa, toivottavasti monet äidit miettii miten ovat läsnä pikkuisten tekemisessä, onneks luoja on siunannut lapset mielikuvituksella

  VastaaPoista
 9. Mistäköhän äiti osaa lähteä Siniliinaansa etsimään? Ei lapsen kanssa oleminen onnistu silloin, kun seura on netissä.

  VastaaPoista
 10. Voi ei ! Nyt kertomus kertoo todellisesta todellisuudesta. Kohta äiti kertoo koneelleen kadottaneensa tyttären ja menee kotiinsa ja päiviittää face bookinsa ja laittaa sinne kyyneleen kuvia.

  VastaaPoista
 11. a.i.v.a.n. Ihanaa viettää aikaa läheistensä kanssa, jotka mahtunevat pieneen tilaan ja kaikki kerralla. Siniliina ei mahtunut siihen näyttöön.

  VastaaPoista
 12. Jaksoin lukea vain katutytön jutun ja näin vilaukselta jotakin kissajuttuakin, joka sekin pitää katsastaa. Hienoa peikottelua aiheesta unohdettu lapsi joka jää netin yms jalkoihin. Aurinkoinen tarina, mutta miten käy sitten joskus?

  VastaaPoista