torstai 19. helmikuuta 2015

Ministeri korjaa huoltosuhdetta

– Tästä ei tule kerta kaikkiaan mitään, ei kerta kaikkiaan mitään!

– Voi hyvä ministeri, ei pidä vaipua murheen alhoon. Olen varma, että te keksitte sivistyneen ja älykkään ratkaisun.

– Ajatteletko niin?

– Ajattelen. Minä totta tosiaan ajattelen niin ja luotan teidän oivallus­kykyynne. Te olette tehnyt jo niin monta hienoa aloitetta edus­kunnassa.

– Ne eivät ole edenneet. Tiedäthän sinä sen.

– Muut eivät vain ole oivaltaneet niiden kauas­kantoisuutta. Historian­kirjoitus näyttää, että olette ollut koko ajan aikaanne edellä.

– Ehkäpä. Mutta miten tämä nyt ratkaistaan? Huolto­suhde on aivan kestämättömällä tasolla.

– Voisiko sitä parantaa?

– Miten? Lapsia ei synny tarpeeksi.

– Minulla olisi ehdotus, jos sallitte?

– Taasko? No anna tulla.

– Ulkoistetaan vanhukset.

– Mitä tarkoitat? Ei ihmisiä voi ulkoistaa.

– Ajatelkaapas, jos vanhukset saisivat viettää elämänsä ehtoon auringon paisteessa, palmu­puiden varjossa ja meri­tuulen huminassa. Ajatelkaapas, jos heille tuotaisi ruoka eteen ja huolehdittaisiin muutenkin. Pihalta olisi vain muutama askel rantaan.

– Hmm… kuulostaa kalliilta.

– Ei se ole. Minä juttelin Aasian kontaktieni kanssa ja he ehdottivat vanhuus­leirejä. Lämpimässä ilmastossa talot tehdään oksista ja risuista, eikä niitä tarvitse lämmittää. He lupasivat järjestää majoituksen ja huollon vaikka miljoonalle suomalaiselle vanhukselle.

– Ilmaiseksiko?

– Ei toki. Mutta he tyytyvät kolmannekseen vanhusten eläkkeistä ja muista hoito­kuluista. Aikamoinen säästö, eikös?

– Hoito­kuluissa ehkä, mutta kai ne loppu­eläkkeet pitää maksaa eläkeläisille itselleen.

– Ehei. Ei suinkaan. Kontaktini ehdottivat, että vanhat voisivat tehdä jotain pieniä hommia – vaikka lajittelua – ja tienata tasku­rahoja. Heillehän tuodaan kaikki valmiina, eivät he oikeasti rahaa tarvitse. Työ pitää sitä paitsi mielen virkeänä.

– Hmm… Ehkä se toimisi. Minäpä kysyn iso­äidiltäni, haluaisiko hän paistatella päivää lämpimässä vai maata hoito­laitoksen käytävällä vaipoissa. Onhan siellä leirillä myös lääkärit ja sen semmoiset?

– On kaikki, mitä vanha ihminen loppu­elämässään tarvitsee turvallisuutta myöden. Leirin ympärille tulee muuri, joten rosvot eivät pääse sisälle. Porttikin pidetään turvallisesti lukossa. Se on hyvä diili, ministeri. Huolto­suhde keikahtaa kerralla oikein päin. Kirjoitin teille jo aloitteen valmiiksi. Tässä.

– Kiitos. Minäpä esitän sen vielä tänään.

– Minähän sanoin, että ministeri keksii sivistyneen ja älykkään ratkaisun. Ja katsokaa nyt: niin kävi. Te olette hämmästyttävän luova ajattelija.

– Nooh. Näitä nyt tuntuu tulevan…

10 kommenttia:

 1. Minä en ainakaan lähde tuolle vanhusleirille vaikka kuinka aurinko paistaisi ja palmut suhisisivat (tuliko oikein?). Vaikka ei se vanhainkodin käytäväkään kovin kivalta kuulosta. Eikö Peikko keksisi vielä jotain parempaa?

  VastaaPoista
 2. Minä ainakin lähden Peikon kanssa metsään karkuun, kun alkavat kerätä leiriläisiä.
  Olen kyllä ihmetellyt, kuka noita ehdotuksia oikein tekee...kyllä sen arvasi.
  Nytpä tiedä, minä lakkaan vanhenemasta, se olisi muutenkin kivaa, kun ei joka aamu olisi uutta kremppaa.

  VastaaPoista
 3. Minä en liioin oikein kannata, että meitä vanhoja johonkin lämpöseen lähdetään roudaamaan. Ei! Tahdon pysyä ihanassa, hyvässä, kauniissa ja kultaisessa kotomaassani. Tulla kuopatuksi (sitten kun kuoppauksen aika on) oman maani mehevään mullikkoon. Vaippoineni päivineni. :D

  VastaaPoista
 4. Ministerillä on älykkäitä apulaisia..;D

  VastaaPoista
 5. Esillenostamasi huoli on aiheellinen,mutta argumentit se korjaamiseksi "huonosti tutkittuja " ! Sananl.29:2 "...mutta jumalattoman hallitessa kansa huokaa."

  VastaaPoista
 6. Sulla on kyllä hyvä vaihtoehto...mutta mietin vielä..ehkä se kuitenkin olisi parempi vaihtoehto, kuin nykyinen vanhainkoti!
  Siellä ei vältämättä ihmistä oteta ihmisenä, eikä nimeltäkään, mä olisin joku muu, ja mun mielipiteitäni ei kuunneltaisi!?

  VastaaPoista
 7. Minulle sopii tämä ajatus ,jos olen kävelevä ymmärrän asiat ,nauttisin auringon lämmösta ,meren aaltojen kohinasta ,tuoreista hedelmistä ,melkein kuin paratiisi läheisyys.Huono kuntosija eivät ota ,pankkitilin tarkastavat .Täytyy tehdä hoitotestamentti.

  VastaaPoista
 8. Sarkastinen minäni kuiskaa kiltin minäni korvaan, että tuo diili saattaisi olla tuottava myös ministerin apulaiselle, ehkäpä ministerillekin.

  VastaaPoista
 9. Näin asiat tässä maassa junaillaan, ministerit varmaan vain allekirjoittavat apulaisälykköjensä sorvaamat ehdotukset.
  Tämäkin ministerille ehdotettu asia johtaisi vain vanhusten siirron ojasta allikkoon.
  En suostu minä ikinä tuollaiseen huoltosuhteeseen.

  VastaaPoista
 10. Kyähä toi muuton kävis mut pittää sit olla paljo villalankaa ja sukkapuikot, et saa aikans kulluun. Sitä ny jaksa aina vaa maata.

  VastaaPoista